Hoe kun je het beste oogschaduw aanbrengen: Tips van de Expert
Een mooie en goede oogschaduw benadrukt de schoonheid van je ogen. Het brengt kleur, verbetert de contouren van je ogen, versterkt de kleur van je ogen en geeft vorm en diepte. Kortom, een zeer veelzijdig en onmisbaar product. De kleurkeuze is enorm en ook met technieken kun je variëren. Op deze pagina vertellen we je alles over het aanbrengen van je oogschaduw. Tips tot in het kleinste detail.
Voorbereiding van de Ogen
Reiniging en hydratatie van de oogleden
Je geniet het langst van je oogschaduw als je het aanbrengt op een schone huid. Reinig je ogen dus voordat je met make up aan de slag gaat. Wij raden een milde reinigingscrème aan. Je masseert de crème zachtjes in en spoelt het af met water.
Wanneer je reinigt met lotion op een wattenschijfje kan de huid door de wrijving irriteren en wimperhaartjes kunnen uitvallen. Reinigen met een milde reinigingscrème heeft als groot voordeel dat de huid en wimpers niet beschadigen.
Gebruik van een crème voor langdurige resultaten
Verzorg de gereinigde huid met een vochtinbrengende crème maar laat de huid direct rondom de ogen vrij. De huid rond de ogen is dunner en kan de crème niet goed opnemen. Heb je last van een droge huid rond de ogen? Gebruik dan een speciale oogcrème voor extra verzorging.
Kiezen van de Juiste Oogschaduwkleuren
Er zijn vele do’s en don’ts als het aankomt op oogschaduwkleuren kiezen. Er zijn kleuren die je oogkleur beter laten doen uitkomen. Er zijn ook kleuren die je eigen oogkleur flets laten lijken. En dan heb je nog je huidskleur, je kleding en de gelegenheid waar je rekening mee kunt houden.
Matchen met je oogkleur
Welke kleur ogen je ook hebt, er is altijd een kleur oogschaduw die jouw oogkleur laat sprankelen. Blauwe ogen komen mooi uit bij oogschaduw in aardetinten. Paarse en bruine tinten werken goed voor groene ogen. Heb je bruine ogen? Dan heb je geluk! Bijna alle kleuren oogschaduw passen bij bruine ogen. In ons blog Welke kleur oogschaduw past het beste bij je kleur ogen lees je nog veel meer do’s en don’ts.
Afstemmen op je huidskleur
Een lichte huidskleur
Bij een lichte huidskleur passen zachte en neutrale kleuren goed. Denk bijvoorbeeld aan lichtroze of andere pasteltinten. Ook taupe past mooi. Kleuren die je beter niet kunt gebruiken zijn zwart en donkerbruin. Deze zijn te hard voor de lichte huid en kunnen een vermoeide uitstraling geven. Ook felrode of oranje tinten kun je beter vermijden. Hierdoor kan je huid geïrriteerd lijken.
Een medium huidskleur
Brons en koper zijn kleuren die goed passen bij een medium huidskleur. Voor een highlight ga je voor goud en voor kleur kies je juweeltinten zoals smaragdgroen of diepblauw. Fletse kleuren als zilver en grijs passen minder mooi. Ook pastelkleuren als lichtroze of babyblauw raden we af. Deze kleuren kunnen de huid grauw maken.
Een donkere huidskleur
Goud is bij uitstek de kleur die past bij een donkere huidskleur. Bij goud denk je wellicht aan een partylook met veel glitter. Maar goud kan juist een subtiele glans geven. Voor meer kleur in het gezicht kun je terracotta, dieppaars of een rodewijnkleur uitproberen. Vermijd zilveren en lichte grijstinten. Deze maken je uitstraling flets.
Kiezen van kleuren voor verschillende gelegenheden
Voor een verzorgde daylook is een aardetint of mooie kleur bruin altijd goed. Kies je liever voor iets fleurigs? Houd het dan subtiel met bijvoorbeeld een zachte pasteltint. Voor de avond raden we donkere en intensere kleuren aan. Denk aan donkerbruin of zelfs zwart als je gaat voor een smokey eye. Perfect voor een avond uit. Hoe extravaganter het feestje hoe meer je kunt uitpakken met kleur.
Benodigde Tools en Producten
Mooie oogschaduw breng je aan met de juiste kwasten.
Essentiële kwasten voor oogschaduw
Met de Oogschaduw brush L3 breng je eenvoudig een basiskleur aan op je oogleden.
Met de Oogschaduw brush klein L4 breng je oogschaduw aan op je wimperlijnen, de arcadeboog en ooghoeken
Met de Blending brush klein L5 laat je verschillende kleuren soepel in elkaar overlopen
Gebruik van oogschaduwprimer
De oogschaduw van NONON bestaat uit mineralen. Deze mineralen mengen zich heel goed met de natuurlijke oliën op de huid waardoor je make up lang blijft zitten. Met de eyeprimer van NONON blijft de oogschaduw nóg langer op zijn plek. Het zorgt voor een betere hechting waardoor je langer plezier hebt van je oogschaduw.
Stap-voor-Stap Instructie voor het Aanbrengen van Oogschaduw
Om je te helpen hebben we stap voor stap beschreven hoe je jouw oogschaduw het best kunt aanbrengen. Welke technieken er zijn en hoe je accenten aan kunt brengen. Ook leggen we uit wat een arcadeboog is en waarom je bepaalde delen van je ogen wilt highlighten.
Aanbrengen van de basiskleur
Als je huid gereinigd is en je een primer hebt aangebracht, kun je beginnen met de basiskleur. Vaak een zachte kleur. Voor een natuurlijke daylook is dit alles wat je nodig hebt. Voor een partylook of smokey eye is het de eerste laag.
Houd het potje NONON oogschaduw op z’n kop en schud een beetje zodat er wat oogschaduw in het dekseltje valt. Open het potje terwijl het nog op z’n kop zit. Neem met de oogschaduw brush wat oogschaduw uit het dekseltje en breng het al deppend aan op je oogleden. Veeg niet heen en weer. Hierdoor veeg je het uit en verliest de oogschaduw zijn intense kleur en glans. Dep het gelijkmatig over je oogleden. Wil je een tweede laag van dezelfde kleur aanbrengen? Wacht dan even tot de oogschaduw is gehecht aan de huid tot je een volgende laag aanbrengt.
Creëren van Diepte en Dimensie
Diepte creëer je door te spelen met licht en donker. Kies een lichte en een donkere kleur en een kleur die daar mooi tussen past. Dezelfde kleur in meerdere tinten werkt perfect om diepte te creëren. Gebruik de lichte kleur als basis op het hele ooglid. Denk aan lichtbruin of lichtroze. De tussenkleur breng je aan op de plooi van je ooglid voor subtiele diepte. De donkere kleur plaats je in de buitenste ooghoek en in de arcadeboog. Dit laatste trekt de ogen optisch naar boven waardoor ze groter lijken. Laat de kleuren oogschaduw mooi in elkaar overlopen door de kleuren te mengen met een blendingkwast. Hiermee geef je je look nog meer diepte.
Door te variëren met textuur en technieken creëer je dimensie. Dat 3D-effect maakt je ogen levendiger. Matte oogschaduw absorbeert licht. Het creëert schaduw. Je kunt er de arcadeboog mee definiëren of een mooie schaduwrand maken. Een glinsterende oogschaduw reflecteert licht juist. Hiermee accentueer je delen van het oog. Breng het aan op het midden van het ooglid voor een open blik.
Accenturen met Donkere Kleuren
Ook met donkere kleuren kun je je ogen prachtig accentueren. Denk aan de smokey eye techniek. Maar ook met kleine donkere accenten kun je je ogen laten opvallen. Denk aan een eyeliner op de bovenste wimperrand in combinatie met een donkere oogschaduw. Of een mooie donkere oogschaduw in een dunne lijn op de onderste wimperrand. Maar ook op het midden van je ooglid kun je donkere oogschaduw aanbrengen. Experimenteer en ontdek wat bij jou past.
Highlighten van de Binnenste Ooghoek en Onder de Wenkbrauw
Het aanbrengen van highlighter brengt contrast. Het opent je ogen en laat ze groter lijken. De binnenste ooghoek vangt schaduw door de vorm. Door op deze plek highlighter aan te brengen, verzacht je die schaduw. Naast diepte geeft het een frisse uitgeslapen uitstraling. Ook highlighter onder de wenkbrauw opent de ogen. Je creëert de illusie van een hogere en gelifte wenkbrauw. Ook lijkt je wenkbrauwlijn strakker en netter door er highlighter onder aan te brengen. Door op beide plekken highlighter aan te brengen trek je de aandacht naar het hele ooggebied. Samen brengt het de ogen in evenwicht.
Eyeliner en Mascara
Eyeliner en mascara zijn de perfecte tools om je ogen te benadrukken. Eyeliner vergt een vaste hand en wat oefening. Je kunt het strak aanbrengen maar je kunt het ook blenden met een mooie donkere oogschaduw. Als allerlaatste breng je je mascara aan op je wimpers. Zowel boven als onder. Door mascara lijken je ogen groter. De vorm van je ogen komt beter naar voren waardoor je oogopslag strakker wordt. Het verlengt je wimpers waardoor je ogen automatisch meer aandacht trekken. Een laag mascara geeft je een frisse wakkere look. Breng je meerdere lagen mascara aan? Dan wordt je oogopslag intenser en een tikje dramatisch.
Oogschaduw voor Verschillende Oogvormen
Ieder paar ogen is uniek. Naast oneindig veel oogkleuren, verschillen ogen ook in vorm. Wil je weten hoe je het beste oogschaduw aan kunt brengen op jouw type oog? Lees dan snel verder.
Technieken voor monolid ogen
Monolid ogen kenmerken zich door een minder zichtbare natuurlijke vouw. De volgende technieken accentueren de schoonheid van monolid ogen.
De ombre techniek
Je bouwt kleur van onder naar boven op om diepte en dimensie te creëren. Hierdoor lijken de ogen groter en sprekender.
– Breng een lichte kleur oogschaduw dicht bij de wimperlijn aan, op het bewegende deel van het ooglid
– Breng daar direct boven een mediumkleur aan en blend deze met de lichte kleur
– Op het bovenste deel van het ooglid breng je een donkere kleur aan. Blend de twee bovenste kleuren voor een soepele overgang.
Extended wing
Deze uitgerekte oogschaduwtechniek verlengt je oogvorm en lift de ogen optisch.
– breng een lichte of neutrale kleur aan over het hele ooglid
– kies een donkere kleur oogschaduw en zet een ‘vleugel’ vanaf de buitenste ooghoek naar boven
– blend de kleur naar boven en naar buiten voor een zachte wing
– breng licht highlighter aan in de binnenste ooghoek voor een open blik
Halo
De halo oogschaduwtechniek brengt diepte en ronding waardoor de ogen groter en gelaagder lijken. Het lichtpuntje in het midden trekt de aandacht naar het midden van het oog.
– breng een donkere kleur oogschaduw aan op de binnenste en buitenste ooghoek
– breng een lichte shimmery kleur aan op het midden van je ooglid en blend dit met de donkere kleuren
– blend de lichte en donkere kleuren zodat de overgang soepel wordt
Aanpassingen voor hooded eyes
Hebben jouw ogen een hoedje op? Of anders gezegd, valt het bovenste deel van je ooglid over de vouw van je ogen? Voor deze natuurlijke oogvorm hebben wij heel veel tips.
De valse arcadeboog
Creëer de illusie van een hogere arcadeboog voor een open blik.
– begin met een lichte matte oogschaduw over het hele ooglid
– kies een medium kleur oogschaduw en zet daarmee de arcadeboog net boven je arcadeboog
– blend de kleuren zachtjes met elkaar voor een mooie overgang
Een lichte kleur op het bewegende ooglid
Door een lichte kleur op je oogleden, komen je oogleden meer naar voren. Je ogen lijken hierdoor groter en het opent je blik.
– Breng een lichte shimmer oogschaduw aan op het middelste gedeelte van je ooglid
Donkere kleur in de buitenste ooghoek
Een donkere kleur in de buitenste ooghoeken zorgt voor diepte en een verlenging van je blik.
– kies een donkere oogschaduw die mooi bij jouw kleur ogen past
– breng deze oogschaduw in een V-vorm aan in de buitenste ooghoeken
– trek de donkere kleur iets door naar boven richting de arcadeboog
– blend de donkere kleur eventueel met een lichte kleur die je over je hele ooglid aanbrengt
Bonustip voor hooded eyes: gebruik een waterproof mascara. Krul je wimpers voordat je mascara aanbrengt. Gekrulde wimpers openen de ogen op een sierlijke manier. Waterproof mascara zorgt voor meer krul dan een gewone mascara.
Tips voor diepe en prominente ogen
Bij diepe en prominente ogen is de arcadeboog zichtbaar en de oogholte vaak wat groter. Als je werkt met oogschaduw is het de kunst om balans aan te brengen. Met donkere kleuren lijken je ogen nog dieper te liggen. Hierbij wat tips om je ogen meer naar voren te brengen.
Lichte kleuren op bewegend ooglid
Door lichtere kleuren op het bewegend ooglid voorkom je dat je ogen nog dieper lijken. Ze worden juist optisch wat naar voren getrokken. En voeg vooral een glansje toe om dat effect te versterken.
– kies een mooie zachte tint zoals champagne, beige of lichtroze
– breng de oogschaduw aan op het hele bewegende ooglid
Gebruik een matte medium tint in de arcadeboog
Als je een matte medium tint oogschaduw aanbrengt in de arcadeboog, geeft dit diepte. Door de medium tint houd je het natuurlijk en overdrijf je de oogvorm niet.
– kies een warme neutrale tint zoals taupe of een lichte kleur bruin
– breng de oogschaduw aan in de arcadeboog
– blend de kleur goed, met name richting het wenkbrauwbot. Hierdoor definieer je de arcadeboog zonder dat je het ooglid verzwaart.
Winged oogschaduw
Winged oogschaduw verlengt je ogen. Het geeft de illusie van grotere ogen. En dat zonder de diepte te overdrijven.
– kies een donkere oogschaduw en kies een klein kwastje
– trek een dunne lijn over het bovenste ooglid en trek hem iets door tot een subtiele wing
– let op: maak de lijn niet te dik, dan lijken de ogen juist weer kleiner.
Heb je amandelvormige ogen? Dan heb je mazzel. Je kunt bijna elke oogschaduwtechniek toepassen. Onze tip: lekker experimenteren met zowel kleur als techniek.
Staan je ogen dicht bij elkaar? Gebruik dan een lichte oogschaduw in de binnenste ooghoeken en donkere kleuren op de buitenkanten. Voor ogen die ver uit elkaar staan, draai je de kleuren om.
Veelgemaakte Fouten bij het Aanbrengen van Oogschaduw
Naast modeflaters heb je ook make up flaters. Met oogschaduw zijn er best wat flaters die je wilt voorkomen. Hierbij een aantal op een rij.
Verkeerd gebruik van kwasten
Er bestaan niet voor niks verschillende oogschaduwkwasten. Met een harde kwast kun je niet blenden en met een platte volle kwast kun je geen strakke lijnen zetten. Als je werkt met verschillende kleuren is het ook handig om verschillende kwasten te gebruiken.
Onvoldoende blenden
Als je je oogschaduw niet goed blend, dan kan het er vlekkerig en onafgemaakt uitzien. Vooral bij meerdere kleuren is het belangrijk om goed te blenden. Zonder soepele overgang creëer je geen diepte.
Te veel donkere kleuren op het hele ooglid
Door donkere kleuren op het ooglid lijken je ogen kleiner. Tenzij je hele grote ogen hebt, raden we dit af.
Te veel oogschaduw
Een dikke laag oogschaduw aanbrengen is geen goed idee. Het kan gaan klonteren en is moeilijk te blenden. Breng oogschaduw liever aan in laagjes. Een mooie opbouw oogt natuurlijker.
De onderste wimperlijn vergeten
Je onderste wimperlijn hoort er ook bij. Een klein strak lijntje oogschaduw op de onderste wimperlijn brengt balans in je look. De kleur die je hebt aangebracht op je ooglid is een veilige keuze. Gebruik je drie kleuren? Kies dan de tint die in het midden ligt voor je onderste wimperlijn.
Een te lage arcadeboog
Een arcadeboog plaats je iets boven de natuurlijke vouw. Als je hem daaronder aanbrengt, dan lijken je ogen kleiner en dieper. En dat is precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.
Geen match met je oogvorm
Denk bij het aanbrengen van je oogschaduw altijd aan je oogvorm. Wat bij grote ogen prachtig staat, staat bij kleine ogen onnatuurlijk. Dus kopieer niet klakkeloos wat anderen doen. Tenzij ze dezelfde oogvorm hebben natuurlijk.
Verwijderen van Make-up
Met veel zorg breng je je make up aan. Deze zorg verdient het verwijderen ook. Een goed gereinigde huid kan ademen en tot rust komen.
Delicaat reinigen om de huid te beschermen
De huid rondom de ogen is dunner dan op andere plekken in je gezicht. Reinig deze huid dan ook voorzichtig. Zo bescherm je de huid. Ook je wimpers houden van delicate reiniging.
Gebruik van milde, hypoallergene reinigingsmiddelen
Veel reinigingsmiddelen bevatten agressieve stoffen. Deze reinigen de huid zoals ze beloven. Maar ondertussen drogen deze agressieve stoffen de huid ook uit. Zeker rondom de ogen raden we aan om een milde hypoallergene cleanser te gebruiken. De reinigingscrème van NONON reinigt diep zonder je huid te beschadigen.